Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmadan Otomobil Alınmamalı?

Kelime kökeni olarak Fransızcadan gelmektedir ve gündelik kullanıma dahil edilmiştir. Kelime anlamı olarak da belli bir konuda teknik bilgiye sahip kişi manasına gelmektedir. Bu işte ustalaşmış kişilerin, otomobilleri teknik açıdan inceleyerek arıza hakkında görüş beyan etmesidir.

 

 Söz konusu incelemeler, aracın geçmişiyle ilgilidir. Aracın yaptığı kazalardan veya aracın değişen parçalarından, mekanizmasının incelenerek, aracın bütün işlemlerinin analiz edilmesidir. İncelemeler yapıldığında, işlemin yapılmasını istenen kişiye, raporlama yapılarak bilgi verilmektedir.

 

 Otoekspertiz yapılmadan araç alınmamalıdır.

 

 Genel anlamda ikinci el araçların alımında kullanılan bir işlemdir. Burada söz konusu olan, aracın herhangi bir masrafının olmaması, bu yönde herhangi bir kazanın olmadığı, şeklinde olmaktadır.

 Bütün işlemlerinin yapıldığı söylenen yada, kazasının olmadığı belirtilen araçların daha sonra çeşitli sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir.

 

 Bu tarz ve benzeri şeylerin oluşmaması amacıyla araç satın alınan kişiye otoekspertiz raporu kesinlikle istenmesi gerekmektedir. Bu amaçla da aracın geçmişiyle alakalı daha net ve tarafsız bilgi edinilmiş olmaktadır.

 

 Her ne kadar geçmişi temiz araç gibi gözükse bile dışarıdan veya tanıdık kişilerden tamiri ve onarımı yapılmış olmaktadır çoğu zaman.

 

 Araç satımı için yada aracı elinden çıkarmak amacıyla, çeşitli yollara başvuran mesela kilometresini düşürerek satmaya çalışan kişiler oldukça fazla olabilmektedir. Bu durum özellikle yeni araç alan kişiler için tereyağından kıl çeker gibi basit bir işlemdir.

 

 Bu durumda söz konusu aracın kilometre hızını belirlemek, muayene kaydının yapılması için otoekpertiz raporunun olamsı kesinlikle yapılması gerekmektedir.

 

 Bu durumda neden oto ekspertiz sorusunun daha net bir şekilde kavranması gerekmektedir. Özellikle ikinci el araçların alımının daha sık olduğu ülkemizde yalnızca, aracın dışına bakmanın yeterli olmadığını bilmemiz gerekmektedir.

 

 Birçok alıcı otomobil sattığı zaman otomobilin sanayilerde çoğu zaman ayrıntıları gözden kaçmaktadır yada göz ardı edilmektedir. Daha sonra ortaya çıkan zarar ve hasarlar alıcısının, zarara uğramasına sebebiyet vermektedir.

 

 Tüm bunların oluşmaması için neden oto ekspertiz raporu almalıyım? Diyerek, otoekspertiz kaydının eksiksiz bir şekilde tam olması gerekmektedir.

 

 Söz konusu raporlama işlemleri tamamlanmışsa eğer, ondan sonra otomobil testinin gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Ayrıca birçok araçta kaza ve hasar olmamasına rağmen, araçların ağır hasarlara meilli olduğunu unutmamak gerekmektedir.

 

 Her ne kadar da dışından bakıldığı zaman temiz görünsede, kaza bölümleri yada parçaları değiştirilmiş olabilmektedir. Böyle bir durum söz konusuysa otomobilde fiyat değişikliği göstermektedir.

 

 Oto ekspertiz nasıl yapılmaktadır?

 

 Araç satın alınmadan önce detaylı bir oto ekspertiz analizinin yapılması için, en yakın otorapor bayilerinde detaylı analiz ve kontrolleri içeren otoekspertiz raporu alınabilmektedir. Bunun için satın alınacak aracın çeşitli incelemelerden geçmesi gerekmektedir.

 

 Otoekspertiz test süreci

 

 İncelemeler yapıldığı takdirde aracın bütün kayıtlar; tamir görüp görmediği yada aracın mevcut durumu hakkında analiz edilerek raporlanır ve alıcısına ibraz edilir.

 Aracın incelenmesi bilgisayarlı ortamlarda yapılmaktadır ve incelenme süreci kademe kademe ilerlemektedir.

 

 Motor testi

 

 İlk adım motor testi; burada aracın motorunun gücü test edilmektedir; aracın eprime, eskime yada yıpranma oranı test edilmektedir. Bu ölçümün amacı araç motorunun her bir devirde tüketilen gücü tespit etmektedir.

 

 Söz konusu aracın motorunda herhangi bir problem varsa, grafik dengeleri değişiklik göstermektedir. Ayrıca tekerlek gücü ölçümünde ise ne kadar güçlü olduğunu yada aşınma ve yıpranma oranları grafik ekranlarında net bir şekilde gösterilmektedir.

 

 Tekerlek gücü

 

 Motorun ürettiği gücün ne kadarının tekerleklere yansıdığı ölçülmektedir. Yada tekerleklerin yıpranma ve aşınma oranlarının ne kadar olduğu tespit edilmektedir. Eğer tekerlekler daha önce değiştirilmişse aracın kullanım oranına göre tekerlek ömrü daha fazla ise değiştirilmiş manasına gelmektedir.

 

 Yol sümülasyonu testi

 

 Burada motorun hareket haline belirli bir direnç uygulanarak, aracın yolda gidiyormuş gibi yalnızca yük altında meydana gelen arıza ve hasarların tespit edilmesi maksadıyla uygun olan bir durum oluşturmaktadır.

 

 Aracın takometre ya da hız göstergelerinin hata yada arıza oranlarının belirlenmesi amacıyla, DYNO testi uygulanmaktadır.

 

 El freni testi

 

 Bütün testlere oranla farklı bir şekilde yapılmaktadır. Otoekspertiz işlemlerinin güvenilir bir şekilde ilerleyebilmesi için bu testin uygulanması oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu sistemin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

 

Sağ ve sol fren güçlerinin maksimum ölçümü

 

Frenlemenin şiddetine oranla, tekerleklerin katkı payı

 

Fren yüzde hesaplama işlemleri

 

Aracın ağırlığına göre, frenlerin yeterli olup olmaması

 

Gibi özelliklerin tespit edilmesi araç otoeksprtizinin yapılması için yeterli bir gerekçedir.

İkinci el araç alım satımlarınızda gönül rahatlığı ile oto ekspertiz hizmeti alabileceğiniz, deneyimli ve profesyonel kadrosu, teknolojik alt yapısı, objektif ve tarafsız raporu ile Türkiye'nin en çok tercih edilen oto ekspertiz firması Asoto Bağımsız Araç Ekspertiz Şubeleri'ne bekliyoruz.

HEMEN RANDEVU AL